Studentska radionica restauracije...

Na inicijativu Geografskog odsjeka PMF-a u NP Plitvička jezera je 24. 4. 2023. godine održana radionica restauracije spilja. Radionicu je financijski pomogla JU NP Plitvička jezera. U realizaciji je pomogao i Speleološki klub Samobor koju je posudio dio speleološke opreme. Voditelj radionice bio je prof. dr. sc. Nenad Buzjak. U organizaciji su sudjelovali i asistentica Valerija Butorac, studentica Helena Varga i izv. prof. dr. sc. Neven Bočić.

S Geografskog odsjeka je sudjelovalo 13 studentica i studenata preddiplomskog i diplomskih studija geografije (M. Levanić, S. Josipović, M. Marušić, M. Matković, P. Prilepić, K. Videković, A. Vojvodić, K. Grošanić, J. Marjanović, H. Varga, A. Raspudić, M. Fastić Pajk, A. Grubelić) te jedna studentica doktorskog studija geografije (I. Žeger Pleše). Iako prvotno zamišljena kao radionica za studente, zbog interesa stručnih službi zaštićenih područja, u rad su se uključili i djelatnici JU NP Plitvička jezera (8 djelatnika: S. Vuković, B. Mlađen, N. Markić, K. Čulinović, R. Matijević, D. Vuković, A. Brozinčević i K. Miculinić) te JU Baraćeve špilje (I. Tomičić i S. Vuković) budući da obje javne ustanove na svom području imaju brojne speleološke objekte. 

Restauracija speleoloških objekata obuhvaća niz aktivnosti s ciljem uklanjanja ili ublažavanja negativnih utjecaja na spilje i jame (čišćenje otpada i natpisa, popravljanje oštećenja). Tema ove radionice bilo je uklanjanje natpisa (grafita). Naši domaćini u NPPJ Andrijana Brozinčević (voditeljica Odsjeka za ekologiju voda) i dr. sc. Kazimir Miculinić (stručni voditelj) su nas dočekali ispred Znanstveno-stručnog centra "Dr. Ivo Pevalek" gdje je prof. Buzjak održao uvodno predavanje o restauraciji speleoloških objekata s naglaskom na ciljeve i svrhu današnjih aktivnosti.


Praktični dio radionice održan je u spilji Golubnjači. To je nekada bila turistička spilja, ali već više od 30 godina nema tu funkciju jer je sada u zoni stroge zaštite Parka. Ciljevi radionice bili su očistiti natpise ispisane uljanom bojom i prikupiti sitni otpad koji je nastao u vrijeme korištenja te kasnije tijekom demontaže električnih instalacija. Sudionici, organizirani u radne skupine, su se smjenjivali u čišćenju natpisa i prikupljanju sitnog otpada. U čišćenju su korištene metode ručnog čišćenja i čišćenja rotacijskom četkom. Pri radu je velika pažnja posvećena zaštiti spilje, siga i spiljske faune. Otpadna voda i prateći otpad koji nastaje čišćenjem uklonjen je iz spilje i zbrinut. Skupljeno je nekoliko kilograma različitog sitnog metalnog, plastičnog i staklenog otpada.

Ova radionica ima još jedan koristan ishod. Spilja Golubnjača je, za potrebe projekta "Mikroklimatska istraživanja speleoloških objekata NP Plitvička jezera", opremljena mjernim instrumentima. Mjerenje poremećaja izazvanih našim boravkom iskoristit će se za proučavanje utjecaja ljudi na speleološke objekte te vremena potrebnog da se mikroklima vrati u prirodno stanje. Ti podaci mogu pomoći javnim ustanovama u kvalitetnom upravljanju nosivim kapacitetom turističkih speleoloških objekata.  

Osim samog čišćenja, radionica je imala još nekoliko ciljeva: povezivanje terenske nastave i društveno korisnog rada u zaštiti prirode, popularizacija volonterizma među studentima, te upoznavanje sa sektorom zaštite prirode.

Zahvaljujemo svim sudionicima na vedroj atmosferi i vrijednom radu, JU NP Plitvička jezera na financijskoj podršci, A. Brozinčević i K. Miculiniću na pomoći u organizaciji te g. I. Kaspertu (Kaspert travel d.o.o.) na susretljivosti i fleksibilnosti.

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti