Organizator Prirodoslovne olimpijade Europske unije EOES 2023 je Latvija. Natjecanje će se održati u Rigi (Latvija) od 30. travnja do 6. svibnja 2023. (https://www.eoes.science/next/next.html). Sudjelovanje hrvatskih učenika organizira Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na izbor hrvatske olimpijske ekipe bili su pozvani učenici temeljem rezultata državnih natjecanja iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija) u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Pozivna pisma poslana su školama i učenici su prijavili putem Carnetovog sustava MoD.

Prvi krug testiranja za EOES 2023 će se održati u subotu 18. veljače 2023. godine u 11 sati u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Horvatovac 102a.


U prvom krugu se testira znanje i snalaženje iz sva tri prirodoslovna područja. Test se sastoji od tri dijela: fizike, kemije i biologije, te je usmjeren na razumijevanje i povezivanje gradiva, interpretaciju rezultata, tabličnih i grafičkih prikaza, te interpolaciju fizike, kemije i biologije. Faktografija i činjenično poznavanje gradiva i terminologije nije svrha testiranja. Testiranjem će se izabrati 12 učenika koji će biti pozvani u drugi krug testiranja. 


Drugi krug testiranja za EOES 2023 će se održati u subotu 4. ožujka 2023. godine u 11 sati u zgradi Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Horvatovac 102a.
U drugom krugu testiranja učenici će rješavati eksperimentalne zadatke iz fizike, kemije i biologije.

Molimo učenike koji su se prijavili putem sustava MOD da svoj dolazak na prvi krug testiranja potvrde putem sustava MOD do 14. veljače 2023.

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti