Mjerenja undulatorom

GEOFIZIČKI ODSJEK

Prva mjerenja undulatorom uz hrvatsku obalu

 Zagreb, 10. rujna 2012.

 
    Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upravo je obavio prva mjerenja undulatorom uz hrvatsku obalu. 
    Undulator je uređaj koji se tegli iza broda u vožnji. Pri tome se, kao što je vidljivo i iz samog naziva, valovito giba od morske površine prema dnu i natrag te stalno mjeri osnovna hidrografska svojstva kao što su temperatura, salinitet i tlak. Zahvaljujući takvom uređaju moguće je u kratko vrijeme obaviti premjer osnovnih svojstava mora na relativno velikom području sa znatno boljim prostornim razlučivanjem (otprilike 200 m) od klasične metode (tipično 2 km i više). Stoga je moguće istražiti one strukture u moru, kao što su fronte, vrtlozi i riječni izljevi, koje klasična metoda previdi ili ih uspije tek naznačiti. U Jadranu su do sada mjerenja undulatorom u nekoliko navrata vršili američki znanstvenici, i to na otvorenom moru i u talijanskom obalnom području, a ovo je prvi put da novu metodu koriste hrvatski znanstvenici u hrvatskim vodama.
 
 
 
 
   
 
    Naša su mjerenja undulatorom obavljena 4. i 5. rujna 2012. u području ispred ušća Cetine, uz pomoć istraživačkog broda Hidra unajmljenog od Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita. Mjerenja su pokazala da je izljev Cetine znatno složeniji nego što su to tipični riječni izljevi jer uključuje nekoliko mlazova koji se šire morem na razne strane.
    Zabilježeni podaci, kao i oni koji će se u budućnosti prikupiti novim instrumentom, omogućit će da se na sasvim novi način istraži dinamika hrvatskog obalnog mora. Zbog utjecaja te dinamike na biološke procese u moru, podaci će biti dobra osnova za izučavanje primarne proizvodnje i morskog hranidbenog lanca. Osim toga, budući da obalna dinamika određuje širenje zagađivala u moru, ovakvi će podaci omogućiti da se hrvatske studije o zaštiti okoliša podignu na jednu višu razinu. Stoga se očekuje da će novi uređaj dati sasvim konkretan obol hrvatskoj oceanografiji i zaštiti mora od zagađenja.
    Prva mjerenja undulatorom vodio je prof. dr. sc. Zoran Pasarić, a u eksperimentu su sudjelovali Damir Ptičar, dipl. ing. Iva Međugorac, dr. sc. Miroslava Pasarić i prof. dr. sc. Mirko Orlić. 
 
 
Neki rezultati