Znanstvene vijesti

 

 

U rubrici "Znanstvene vijesti" kroz kratke članke, reportaže ili intervjue s stručnjacima, možete čitati o najnovijim dostignućima, istraživanjima i otkrićima PMF-ovih znanstvenika u svijetu znanosti i tehnologije. Saznajte sve o najnovijim otkrićima iz područja biologije, fizike, kemije, geologije, geografije, matematike i geofizike. Donosimo vam informacije o značajnim događajima u PMF-ovoj znanstvenoj zajednici, istraživanjima koja imaju utjecaj na svakodnevni život, tehnološkim inovacijama i drugim temama koje oblikuju suvremeni svijet. 


Mi mijenjamo društvo znanjem!
 


FEBS Advanced Course...

FEBS Advanced Course "Computational Approaches to Understanding and Engineering Enzyme Catalysis" - Zagreb, Hrvatska, 25.–29. rujna 2023.

U razdoblju od 25. do 29. rujna 2023. godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu je bio domaćin prestižnog FEBS Advanced Course-a pod nazivom "Computational Approaches to Understanding and Engineering Enzyme Catalysis." Ovaj znanstveni događaj okupio je renomirane znanstvenike, istraživače i studente iz cijelog svijeta kako bi prezentirali inovacije i najnovije metode u pristupima razumijevanju i inženjerstvu enzimske katalize.
 

Tijekom pet dana događanja, sudionici su imali priliku čuti predavanja vodećih svjetskih eksperata u području enzimske katalize. Teme su obuhvaćale različite aspekte enzimske katalize, uključujući i primjenu naprednih računalnih alata za optimizaciju enzima i njihove aktivnosti te razvoj novih terapija. 

Događaj je obradio sljedeće teme:

(i) Resurse za enzime Europskog instituta za bioinformatiku (EMBL-EBI) koje su predstavili prof. dr. sc. Dame Janet Thornton i Dr. Deepti Gupta. 

(ii) Simulacije molekularne dinamike kao važan alat u inženjerstvu proteina, temu koju je obradio prof. dr. sc. Chris Oostenbrink.

(iii) Računalni alati za dizajn i inženjerstvo enzima koje su predstavili prof. dr. sc. Jiří Damborský i dr. sc. David Bednář.

(iv) De Novo dizajn proteina koje je predstavio prof. dr. sc. David Baker te dr. sc. Ajasja Ljubetič.

Osim ovih četiri glavne teme, program su dodatno obogatila predavanja etabliranih znanstvenika. Prof. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj predstavila je kinetiku enzimski kataliziranih reakcija, prof. dr. sc. Kenneth A. Johnson predstavio je softver KinTek Explorer, resurs za simulaciju i obradu podataka u području enzimske kinetike. Prof. dr. sc. Donald Hilvert prikazao je pristupe i rezultate u području dizajniranja proteina s prilagođenim katalitičkim svojstvima. Dr. sc. Marc Van der Kamp i izv. prof. dr. sc. Jernej Stare objasnili su upotrebu QM/MM i EVB pristupa u simulacijama enzimski kataliziranih reakcija. Doc. dr. sc. Tina Perica predstavila je rezultate vezane uz važnost alosterije za funkciju proteina, a izv. prof. dr. sc. Per-Olof Syrén rasvijetlio nove strategije u inženjerstvu enzima, a posebno primjenu dizajniranih enzima u sintezi i razgradnji biopolimera.

Održavanje ovog događaja dodatno je pozicioniralo Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao važan centar enzimskog inženjerstva u Europi. Uspostavljena je platforma za buduća slična događanja te su otvorene i brojne mogućnosti za suradnju s vrhunskim inozemnim znanstvenicima.

Izv. prof. dr. sc. Aleksandra Maršavelski i Prof. dr. sc. Tomica Hrenar

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti