Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić kao...

Europsko vijeće za istraživanje (ERC) slavi 10 000-tog korisnika bespovratnih potpora pod nazivom „Kako je ERC transformirao znanost“


Ove je godine Europsko vijeće za istraživanje (ERC) povodom proslave 10.000 bespovratnih potpora ERC-a postiglo važnu prekretnicu u kojem su sredstva za financiranje dodijeljena znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8-15 % najboljih. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i rad na ERC-ovim projektima povećava međunarodnu prepoznatljivost istraživanja i suradnju s prestižnim svjetskim sveučilištima.
 

Tijekom internetske svečanosti ERC pozdravio je 10 000. korisnika bespovratnih potpora i istaknuo 15 drugih korisnika ERC-a koji su na različite načine doprinijeli transformiranju znanosti i istraživanja. Među 15 odabranih korisnika za prikazivanje u ovoj proslavi nalazi se i prof. dr. sc. Vernesa Smolčić sa Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.


Dobitnica ERC-a projekta Vernesa Smolčić, istražila je neistražena područja svemira, koristeći vrlo precizne najsuvremenije radioteleskope, kako bi odgovorila na temeljna pitanja o razvoju galaksija u svemiru. Njezin međunarodni tim sa sjedištem u Hrvatskoj generirao je vrijedne podatke o stvaranju zvijezda, kao i o zvjezdanim i supermasivnim porastima crnih rupa u galaksijama. Njihov rad poticao je istraživanja hrvatske radioastronomije na međunarodnoj sceni.


Predstavljanje odabranih korisnika ERC projekta možete vidjeti na sljedećim poveznicama: 


https://erc.europa.eu/how-ERC-transformed-science
https://erc.europa.eu/how-ERC-transformed-science#Smolcic
 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti