Znanstveno-povijesna zbirka na PMF-u...

Zbirka učila i instrumenata iz fizike Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. 
Duga tradicija obrazovanja fizičara u Hrvatskoj započela je osnivanjem Katedre za fiziku 1875. godine. Profesor Vinko Dvořák, svjetski ugledan znanstvenik, učenik i asistent slavnog austrijskog fizičara Ernsta Macha utemeljio je Zbirku koja je već 1904. godine imala 999 elemenata i 626 svezaka knjiga. Zbirka sadrži instrumente koji su nabavljeni nedugo nakon velikih otkrića u fizici 19. i 20. stoljeća poput rendgenske cijevi i Teslinog transformatora sa živinim prekidačem. Brojna učila i instrumenti ručno su izrađeni krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Pokusi iz fizike i danas su u središtu suvremenog obrazovanja kao ključan element za razumijevanje otkrića na kojima su bazirane suvremene tehnologije. Osim šire prepoznatih istraživačkih studija na PMF-u, ova zbirka dodatno ističe važnost nastavničkih studija. Fizika i druga prirodoslovno-matematička područja važna su u današnjem kontekstu jer čine bazu brojnih novih zanimanja na STEM područjima. Poznavanje fizike i drugih STEM područja važno je svim građanima kako bi razumjeli problematike današnjice koje utječu na naše živote, kao što su klimatske promjene, izvori energije i umjetna inteligencija.
U Hrvatskoj je veliki deficit nastavnika fizike i drugih STEM područja u školama. Ovom zbirkom se želi pokazati djelić zanimljivosti s kojim se budući nastavnici mogu upoznati tijekom studija na PMF-u.
Zbirka će za javnost biti dostupna tijekom manifestacije Dan i noć na PMF-u 5.5.2023, a svečana promocija Zbirke bit će održana ovu jesen.

Više informacija o Zbirci i kontakt: http://www.pmf.unizg.hr/phy/zbirka

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti