Brončane medalje hrvatskih učenika na...

Najbolji hrvatski prirodoslovci, učenici gimnazija i ove su se godine natjecali sa svojim vršnjacima na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (European Olympiad of Experimental Science – EOES, https://www.eoes.science/). Ovogodišnje se natjecanje održavalo u Luxembourgu, od 7. do 14. travnja. Na natjecanju je sudjelovalo 45 timova (ukupno 135 učenika) iz 24 zemlje članice Europske unije i Ukrajine kao gostujuće države. Oba hrvatska tima pokazala su izvrsno znanje i vještine iz fizike, kemije i biologije te su oba tima osvojila brončane medalje.

 

U timu A bili su učenici:
Karlo Ahel, iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka 
Jan Pavić iz Prve gimnazije, Varaždin 
Jana Salajec iz Gimnazije Fran Galović, Koprivnica

U timu B bili su učenici:
Leona Hajrizi  iz V. gimnazije, Zagreb
Karlo Stašić iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci
Emanuel Vidović iz XV. gimnazije, Zagreb

Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 17. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. U zadacima se prožimaju fizika, kemija i biologija, a učenici timski rješavaju probleme i izvode pokuse. Tema prvog zadatka bio je karcinom, fizički i kemijski čimbenici koji dovode do nastajanja karcinoma te proučavanje njegovih posljedica na mikroorganizmima i kulturama stanica. U drugom zadatku poveznica tri prirodoslovna područja bio je tradicionalni ljetni festival u Luxembourgu D’Schueberfouer pri čemu su kemijski i biološki analizirani hrana i piće koji se konzumiraju tijekom festivala, a fizičari su mjerili i analizirali gibanje u petlji koje je obilježje različitih atrakcija na festivalu. Uz natjecateljske izazove naši su učenici imali priliku družiti se i zabavljati s vršnjacima iz 22 države EU i timom iz Ukrajine.


Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja. Nakon državnih natjecanja iz fizike, kemije i biologije najuspješniji učenici pozvani su na Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu na dodatna testiranja. Šest učenika s najboljim rezultatima testiranja iz sva tri prirodoslovna područja predstavljali su Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU u Luksemburgu. Pripreme za natjecanje održane su u njihovim matičnim školama i na PMF-u koji je ujedno bio i organizator odlaska na olimpijadu.


Pokrovitelj odlaska na olimpijadu bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Mentori učenika na olimpijadi nastavnici su PMF-a, izv. prof. dr.sc. Đani Škalamera (Kemijski odsjek), izv. prof. dr. sc. Nikola Poljak (Fizički odsjek) i dr. sc. Andreja Lucić (Biološki odsjek).
S obzirom da je Hrvatska i PMF Sveučilišta u Zagrebu sljedeće godine domaćin Prirodoslovne olimpijade EU ove godine su na olimpijadi bili i promatrači, djelatnici PMF-a koji sudjeluju u pripremama i organizaciji ovog iznimnog natjecanja, prof. dr. sc. Tajana Begović, dr. sc. Katarina Caput Mihalić i Renata Horvat.

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti