Predstavnici Hrvatske, učenici do 17 godina, i ove su godine sudjelovali na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi EOES (European Olympiad of Experimental Science) te osvojili zlatne i srebrne medalje.

Ovogodišnje natjecanje trebalo se održati u mađarskom gradu Szegedu, no zbog pandemije i nemogućnosti putovanja učenici su eksperimentalne zadatke iz prirodoslovlja rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Natjecanje se održavalo od 9. do 14. svibnja, a sudjelovalo je oko 120 učenika iz 19 zemlja članica Europske unije.

Od 38 timova, timovi hrvatskih učenika zauzeli su šesto i sedmo mjesto.

Zlatnu medalju osvojio je tim B - u kojem su bili Borna Perković, učenik splitske III. gimnazija te Lovro Mirković i Jelena Glasovac, učenici zagrebačke XV. gimnazije.

Srebrnu medalju osvojio je tim A - u kojem su bili Filip Vučić, učenik zagrebačke I. gimnazije te Petar Jukić i Nika Tretinjak, učenici zagrebačke XV. gimnazije.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Tajana Begović (Kemijski odsjek), dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko (Biološki odsjek) i prof. dr. sc. Krešo Zadro (Fizički odsjek).

 

Više možete pročitati na poveznici HRT-a. 

Autor: Marijana Šurina
Popis obavijesti