Zavod za teorijsku fiziku

 

Zavod za teorijsku fiziku predstavlja vodeće središte za istraživanja u području teorijske fizike u Hrvatskoj, posebice atomske i nuklearne fizike, nelinearne optike i fotonike, fizike kondenzirane materije i biofizike. Članovi Zavoda za teorijsku fiziku objavljuju najznačajnije rezultate svojih istraživanja u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, uključujući i časopise s najvišim faktorom odjeka, Nature, Cell, Physical Review LettersPhysical Review A,B,C,E, itd. Velik broj objavljenih radova postigao je svojom kvalitetom i originalnošću značajan odjek u međunarodnoj znanstvenoj zajednici (od 2012. nadalje više od ukupno ~800 citata godišnje - ISI Web of Knowledge). Članovi zavoda redovito sudjeluju kao pozvani predavači i aktivni sudionici na uglednim međunarodnim znanstvenim skupovima i nositelji su niza kompetitivnih znanstveno-istraživačkih projekata i ugovora o međunarodnoj znanstvenoj suradnji. U 2013. godini ukupan iznos sredstava ugovorenih putem znanstvenih projekata  iznosi cca. 2.5 milijuna kuna.

 

Zavod za teorijsku fiziku predstavlja znanstveno-istraživačko središte za prijenos visoke razine znanstvenih spoznaja iz područja svojeg djelovanja, i uključuje u svoj rad najbolje studente i doktorande. Infrastrukturnu podršku svojim istraživanjima Zavod za teorijsku fiziku nalazi u modernom računskom klaster sustavu u čijoj uspostavi su sudjelovali članovi zavoda, kao i u resursima koji su raspoloživi u okviru Sveučilišnog računskog centra (SRCE) i Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO-NGI). Zavod za teorijsku fiziku je otvoren izvrsnim studentima i doktorandima, kao i brojnim istraživačima iz inozemstva, održava kontinuiranu suradnju sa eksperimentalnim fizičarima, cijeni intelektualnu znatiželju, unaprijeđenje znanja teorijske fizike, i vrijednosti akademske slobode i integriteta. 

 

 


Znanstveni skup "Znanstveno i...

U utorak, 17. prosinca 2013. godine, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 70. godišnjicu smrti svog počasnog člana Nikole Tesle znanstvenim skupom pod nazivom “Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle”. Predsjednik Organizacijskog odbora je djelatnik našeg zavoda, akademik Dario Vretenar.

U utorak, 17. prosinca 2013. godine, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 70. godišnjicu smrti svog počasnog člana Nikole Tesle znanstvenim skupom pod nazivom “Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle”. Svečana akademija održat će se u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zrinski trg 11), a znanstveni simpozij u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Opatička 18), na dan kad je Nikola Tesla 1896. izabran u Akademiju čiji član je bio 46 godina, sve do smrti 7. siječnja 1943. u New Yorku. Više informacija dostupno je na mrežnoj stranici skupa.

Autor: Nils Paar
Popis obavijesti