Akademik Dubravko Tadić, redoviti profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta preminuo je u četvrtak 6. ožujka 2003. godine u 69. godini života.

Akademik Tadić bio je ugledni svjetski znanstvenik na području teorijske fizike elementarnih čestica, čiji se radovi citiraju u vrhunskim svjetskim monografijama i časopisima. Postigao je svjetski zapažena znanstvena otkrića, posebno na području slabih interakcija i kvantne kromodinamike. U američkoj bazi znanstvenih podataka citiran je preko 1000 puta. Obrazovao je veliki broj fizičara od kojih su mnogi danas ugledni svjetski znanstvenici.

Akademik Tadić rođen je 1934. u Zagrebu gdje je i diplomirao 1958. Već kao student počeo se baviti problemima beta-raspada na čemu je i magistrirao i doktorirao. Za člana suradnika HAZU-a izabran je 1975., a redovitim članom postao je 1991. Akademik Tadić bio je dugogodišnji djelatnik Instituta Ruđer Bošković. Specijalizirao je na Odjelu za matematičku fiziku Sveučilišta u Birminghamu u Engleskoj, te je boravio u Nacionalnom laboratoriju u Brookhavenu, u Stone Brook Sveučilištu i na Sveučilištu Cincinnatiu u SAD-u. Dobitnik je nagrade Ruđer Bošković

Autor: webmaster FO
Popis obavijesti