O knjižnici

160. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića        21. travnja - DAN PMF-a

Voditeljica knjižnice:

Gordana Stubičan Ladešić,
prof., dipl. knjižničar
 

Pomoćna knjižničarka:
Iva Čizmin


 

Radno vrijeme:

ponedjeljak - petak
9.00 - 18.00 sati

 

Kontakt:

PMF - Fizički odsjek
Središnja knjižnica za fiziku
Bijenička c. 32
10000 Zagreb

tel. 01/460-5661
email: knjiznica@phy.hr

 

 


O KNJIŽNICI

Središnja knjižnica za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademska je knjižnica koja prikuplja knjižničnu građu iz područja fizike kao i publikacije iz drugih srodnih znanosti. 

Nastala je 1990. godine spajanjem triju zavodskih knjižnica Fizičkog odsjeka: Knjižnice Fizičkog zavoda (osnovana 1876.), Knjižnice Zavoda za teorijsku fiziku (osnovana 1920.) i Knjižnice Zavoda za povijest, sociologiju i filozofiju znanosti (osnovana 1961.). Preseljena je 1991. godine s Marulićevog trga u novi prostor na Bijeničkoj cesti 32.

Knjižnica u svom fondu ima oko 20.000 naslova knjiga i 500 naslova časopisa. U knjižnici se nalazi i veliki broj vrijednih i starih knjiga, dio iz isusovačke Zagrebačke akademije (najstarija iz 1658. godine), kao i veliki broj vrijednih časopisa. Najstariji časopis, Annalen der Physik, datira iz 1799. godine te je izdan samo devet godina poslije prvog specijaliziranog časopisa iz fizike. 

Knjižnica je dobila mnoge donacije knjiga Stanka Hondla, PTO-a (prof. dr. M. Sikirica), Gaje Alage, Davora Duževića, Zlatka Jankovića, Olge Verinić, Dubravka Tadića, Mladena Paića, Krešimira Franjića, Kathleen Wilkes i dr.

 

Pravilnik o knjižnicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu