Koordinator za e-učenje Fizičkog odsjeka: Doc.dr.sc. Dalibor Paar


Obavijesti

Centar za e-učenje organizira niz tečajeva i radionica kako bi olakšali i pojednostavili nastavnicima primjenu e-učenja u obrazovnom procesu. Dijelimo ih na sustav za e-učenje Merlin (Moodle), sustav za e-portfolio (Mahara) i sustav za webinare (Adobe Connect).

Tečajevi su besplatni i dostupni svima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr, a polaznici po završetku tečaja dobivaju potvrdu i digitalnu značku.

Autor: Dalibor Paar

Centar za e-učenje Srca objavio je novi online tečaj Implementacija kompetencijskog okvira kroz sustav Moodle

Cilj ovog tečaja je educirati nastavnike kako implementirati kompetencije u sustav Moodle. U okviru tečaja nastavnici će se upoznati s osnovnim pojmovima vezanim uz kompetencije i ishode učenja te o ulozi kompetencija u nastavnom procesu. Također, u okviru e-tečaja je objašnjeno na koji se način izrađuje kompetencijski okvir u sustavu Moodle koji nastavnicima omogućuje praćenje napretka studenata u e-kolegiju.

Ovaj tečaj je dio paketa tečajeva "Provjera znanja i ocjenjivanje"  koji smo osmislili s ciljem da nastavnicima olakšamo i omogućimo da što kvalitetnije provedu provjeru znanja i ocjenjivanje studenata u online okruženju, posebice ako uvode nove metode poučavanja i formativno vrednovanje.

Ujedno podsjećamo na naše priručnike, brze pomoći i animacije koji Vam mogu pomoći u radu sa sustavom Merlin, e-portfolio i webinarima.

Ljubazno molimo da informaciju proslijedite nastavnicima na Vašoj ustanovi.

Srdačan pozdrav

Tim Centra za e-učenje

Autor: Dalibor Paar

Merlin za novu akademsku godinu (https://moodle.srce.hr/2021-2022/) od 1. rujna stavljen u produkciju te možete krenuti s otvaranjem e-kolegija za novu akademsku godinu.

Autor: webmaster FO

Merlin opcija „Automatski upis studenata iz ISVU-a“ nije odmah označena prilikom otvaranja kolegija.

Tu opciju može uključiti i svaki nastavnik za svoj kolegij tako da u bloku Administracija u sekciji Dodatne postavke e-kolegija treba odabrati opciju Upis studenata iz ISVU-a, a zatim u kartici Postavke označiti opciju „Ako je omogućeno, jednom dnevno će se upisati svi dodatni studenti iz ISVU-a u e-kolegij.“
 

Autor: webmaster FO

Imamo novi online tečaj "Vrednovanje studentskih postignuća u online okruženjukoji će vjerujem svima biti od koristi u osmišljavanju aktivnosti  i vrednovanju studenata odnosno realizaciji definiranih ishoda učenja u online okruženju. Osim najvažnijih pojmova o vrednovanju, dostupne su i upute kako izraditi kvalitetna pitanja za provjere znanja u online okruženju uz brojne korisne savjete. Više o tečaju možete saznati  ovdje

Ovaj tečaj je nastavak na već dostupne online tečajeve „Napredni rad u sustavu Merlin – Izrada pitanja i testova“, te „Kako ocjenjivati pomoću rubrika?

Nastavljamo i s održavanjem ABC radionice online, termin je srijeda, 17. veljače 2021.  Prijavite se još danas i rezervirajte svoje mjesto! A možete nas kontaktirati i zatražiti radionicu na razini ustanove.

I na kraju, ove smo godine posebno ponosni što slavimo naš veliki, okrugli 50. rođendan Srca! Tom prilikom pripremili smo i poseban, slavljenički web, a Centar za e-učenje predstavljen je kao usluga mjeseca. Kako je to izgledalo nekad, a čime se sada možemo pohvaliti pogledajte na stranicama https://50.srce.hr/.

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje Srca uspostavio je dodatni videokonferenciji sustav za webinare temeljen na softveru otvorenog koda eduMeet. Sustav eduMeet dostupan je izravno kroz sustav Merlin kao aktivnost u e-kolegiju. Sustav je jednostavan za korištenje i omogućava audio/video komunikaciju među sudionicima, dijeljenje ekrana, chat, postavljanje datoteka i upravljanje korisnicima. Sustav nema mogućnost snimanja stoga je namijenjen za održavanje online predavanja, sastanaka i konzultacija na kojima nije potrebno snimanje.

Glavna prednost sustava eduMeet je u tome što ne zahtijeva instaliranje bilo kakvog dodatnog softvera ili dodataka jer većina modernih web-preglednika (poput Google Chrome-a, Microsoft Edge-a, Mozilla Firefox-a ili Opere) izvorno podržava webRTC standard, uključujući i njihove inačice na mobilnim uređajima.

Nadamo se da će novi sustav olakšati svim Vašim nastavnicima održavanje nastave i konzultacija s studentima, ali i omogućiti online sastanke Vašim nastavnicima, a sve unutar okruženja sustava Merlin.

Kako bi nastavnicima i studentima olakšali rad u novom sustavu izradili smo i priručnik za rad sa sustavom eduMeet koji je dostupan na adresi https://wiki.srce.hr/display/CEU/Upute+za+rad+sa+sustavom+eduMeet.
 

Autor: webmaster FO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uspostavilo je krajem 2015. godine u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom (Srce) Katalog e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Katalog je zamišljen kao središnje mjesto na kojem će se nalaziti osnovni podaci o svim e-kolegijima koji se nalaze u redu predavanja i izvode na ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Katalog je uspostavilo i održava Srce, kao partner Ministarstva, zadužen za pružanje tehničke podrške u korištenju Kataloga, odnosno upisu podataka o e-kolegijima i njihovo ažuriranje.

Katalog je dostupan na adresi https://katalog-e-kolegija.srce.hr, a u njemu se trenutno nalazi 78.149 e-kolegija. Za akademsku godinu 2019./2020. upisano je 24.519 e-kolegija.

Pozivamo Vas da svoje e-kolegije koji se nalaze u redu predavanja za akademsku godinu 2019./2020., a koji još nisu već upisani u Katalog, da ih upišete. Također, pozivamo Vas da upišete i e-kolegije za akademsku godinu 2020./2021. u Katalog. E-kolegije koji se nalaze na sustavu za e-učenje Merlin Centar za e-učenje Srca redovito upisuje u Katalog.

Autor: webmaster FO

Repozitorij PMF-a nadalje je dostupan na linku

https://repozitorij.pmf.unizg.hr/ 

Autor: webmaster FO
Autor: Dalibor Paar

Kako bi omogućili upis studenata iz ISVU-a potrebno je u postavkama e-kolegija (blok Administracija->Uredi postavke) u polje "Šifra e-kolegija" upisati šifru predmeta iz ISVU-a. Ako želite spojiti više predmeta iz ISVU-a u jedan e-kolegij na Merlinu u isto polje samo upišite sve ISVU šifre odvojene znakom točka-zarez (bez razmaka) te spremite promjene.

Ako ste pri otvaranju kolegija dali gornje podatke, oni su već postavljeni.

Nakon toga treba ići na
Administracija --> Upis studenata iz ISVU-a

i označiti studente koje želite upisati (ili sve studente).

Nakon toga treba otići na tab Postavke u "Upisu studenata iz ISVU" i označiti "Ukljuci automatski upis studenata iz ISVU-a".
 

Iz sustava Merlin moguć je izvoz ocjena studenata koji su prijavili ispitni rok. Moguć je trenutno izvoz samo završne ocjene.
Da bi ta opcija bila moguća potrebno ju je aktivirati, pa ako ima zaintersiranih neka se jave koordinatoru za e-učenje.

Autor: Dalibor Paar

Upute SRCA o pravilnom korištenju tuđih i dijeljenju vlastitih obrazovnih sadržaja u e-kolegiju.

Javno dostupni obrazovni materijali u elektroničkom obliku mogu studentima olakšati usvajanje novih znanja i vještina u razdoblju kada im je nedostupno uobičajeno praćenje nastave u učionici ili kada žele proširiti svoje spoznaje. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo Poziv visokim učilištima na otvoreni pristup obrazovnim materijalima za studente, a u skladu s njima Srce je izradilo preporuke za nastavnike pod nazivom Moji materijali u otvorenom pristupu. Kroz navedene upute nastavnici mogu saznati kako na jednostavan način javno objaviti obrazovne materijale koje posjeduju i smatraju vrijednima dijeljenja.

Svi obrazovni materijali u otvorenom pristupu vezano uz sustav visokog obrazovanja prikupljat će se na web stranici Srca Otvoreni pristup i otvoreni obrazovni sadržaji, kako bi na jednom mjestu bili dostupni svima i mogli se koristiti dalje u provedbi nastave.

Kako bi proces objavljivanja obrazovnih materijala bio što jednostavniji, svoje materijale možete nam poslati preko ovog obrasca. U slučaju da su materijali već negdje objavljeni, tada nam preko ovog istog obrasca možete poslati poveznicu na objavljene materijale.

Autor: webmaster FO

Niz novih uputa i preporuka za odrzavanje nastave online koje su priredili kolege iz SRCA dostupne su na https://www.srce.unizg.hr/ceu

Preporuke za odrzavanje nastave online mogu biti od pomoci nastavnicima koji su tek zapoceli s koristenjem sustava Merlin i odrzavanjem nastave online. Dostupan je predlozak za izradu e-kolegija koji moze pomoci u oblikovanju e-kolegija.

Dostupan je materijal vezan uz sustav Merlin, upute za snimanje predavanja u programu MS Power Point, kao i upute za snimanje audio i video zapisa u sustavu Merlin.
 

Autor: Dalibor Paar

Going Online in a Hurry: What to Do and Where to Start

The coronavirus has colleges and universities swinging into action to move courses online. In the coming weeks, we’ll find out just how prepared (or not) academe is to do this on a large scale. Those of us in online teaching and educational technology have moved quickly to help, too, and it’s astonishing how many helpful resources have already been pulled together.

 

Autor: Dalibor Paar

Na naslovnici weba FO u stupcu s lijeve strane nalazi se link za pristup Merlinu u aktualnoj akademskoj godini.

Zbog preopterećenosti sustava preporučamo da aktivnosti koje nisu uživo definirate tijekom razdoblja manje opterećenosti (noću). 16.3.2020. odnosno par dana nakon toga očekujemo probleme u pristupu zbog opterećenja na koja sustavi nisu testirani.

 

Autor: webmaster FO
Novosti u akad. god. 2018./2019.
Autor: webmaster FO

U sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ova) za učenike i nastavnike STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

Autor: webmaster FO

Objavili smo novi poziv za suradnju na izradi i unapređenju e-kolegija u okviru usluge Projekti razvoja e-kolegija te Vas pozivamo da nam se javite sa svojim prijedlozima (www.srce.unizg.hr/projekti-eucenja).

Autor: webmaster FO

Svi djelatnici Sveučilišta trebaju otvoriti svoj Google Scholar profil  https://scholar.google.hr/

Upute su dostupne ovdje.

Autor: webmaster FO

Nastavnicima, istraživačima i znanstvenicima, sistem-inženjerima i svi drugi zaposlenicima ustanova iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, kao članovima akademske zajednice SRCE pruža niz usluga koje mogu koristiti u svom radu i cjeloživotnom obrazovanju. 

Pregled usluga dostupan je na web stranici SRCA.

Autor: webmaster FO

Dabar je ključna komponenta podatkovnog sloja nacionalne e-infrastrukture, sustav koji svim ustanovama i drugim dionicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje pouzdanih i interoperabilnih institucijskih repozitorija. Zajednicama istraživača omogućava uspostavu tematskih repozitorija i arhiva. Dostupni su sljedeći  repozitoriji:

ARA - centralni katalog i tražilica hrvatskih repozitorija i arhiva
HRČAK - portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenom i stručnim časopisima
DABAR - sustav digitalnih repozitorija za ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja
JKP - javne kolekcije podataka - pohrana različitih trajnih zbirki podataka od javnog interesa

Autor: webmaster FO

Digitalni akademski repozitorij (DAR) sadrži digitalne preslike najstarijih disertacija Sveučilišta u Zagrebu (od 1880. do 1952.) iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U DAR-u su dostupne i suvremene doktorske disertacije i znanstveni magistarski radovi hrvatskih sveučilišta koji su preuzeti s mreže ili su ih Knjižnici, radi pohrane i objave, dostavili autori. 

Autor: webmaster FO

Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Zanimljiva mogućnost portala je korištenje proxy servisa putem AAI@edu.hr korisničkog računa što omogućuje znanstvenicima pristup časopisima od kuće.

Autor: webmaster FO

Sveučilište u Zagrebu od 2008. godine raspisuje  jednom godišnje natječaj za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij za aktualnu akademsku godinu. 

Pozivaju se nastavnici da prijavljuju e-kolegije na natječaje.

O aktualnim natejčajima i nagradi

Autor: webmaster FO

Sveučilišni računski centar (Srce), kao koordinator usluge eduroam, i ove godine organizira Mjesec eduroama 2016. kako bismo nizom aktivnosti uslugu eduroam još više približili krajnjim korisnicima - studentima, nastavnicima i istraživačima.

http://www.eduroam.hr/eduroam-mjesec/

Autor: webmaster FO

Korištenje usluge Office 365 javnim visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima u Hrvatskoj omogućava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta temeljem Ugovora za najam korištenja Microsoftovih programskih proizvoda za javna visoka učilišta i javne znanstvene institute u Republici Hrvatskoj.

http://www.srce.unizg.hr/office365/

http://www.srce.unizg.hr/pressroom/besplatni-office-365-alati-za-visoka-ucilista-i-studente-u-rh/

Autor: webmaster FO

Uspostavom institucijskih repozitorija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj započela je pohrana i javna objava digitalnih inačica završnih i diplomskih radova. Rad pohranjen u institucijski repozitorij ustanove postaje i dijelom Nacionalnoga repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR).

ZIR predstavlja središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova koji su obranjeni na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Uspostavljen je u sklopu sustava Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra Srca.

U ovome trenutku u repozitorij je već uneseno više od 1.000 završnih radova.

https://zir.nsk.hr/

Autor: webmaster FO

U okviru međunarodnog projekta TALOE (Time to Assess Learning Outcomes in E-learning), Sveučilišni računski centar pokrenuo je seriju on-line predavanja (webinara)  naziva "Talks on E-assessment and Learning Outcomes" na temu ishoda učenja i metoda vrednovanja u e-učenju. 

Raspored webinara je dostupan na 

http://www.srce.unizg.hr/en/elc/international-relations/taloe-webinars/ 

Autor: webmaster FO

Prvi CARNetov masovni otvoreni online tečaj - Moodle MOOC - namijenjen je nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih i drugih obrazovnih i znanstvenih ustanova ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima u Republici Hrvatskoj i regiji koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u.

Autor: webmaster FO

Raspored tekućih programa Sveučilišta za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija stalno je dostupan na web stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: webmaster FO

Repozitorij PMF-a dostupan je na adresi

https://repozitorij.pmf.unizg.hr/

U repozitorij možete samostalno unositi svoje i studentske radove.

Autor: webmaster FO

Svim djelatnicima Sveučilišta je putem AAI korisničkom računa dostupna usluga Moj oblak

http://mojoblak.srce.hr/

Usluga slično funkcionira poput Dropbox-a, a svakom korisniku je dostupno 100 GB prostora.

Autor: webmaster FO

E-učenje na Sveučilištu u Zagrebu

Strategija e-učenja
Nagrada za najbolji e-kolegij
Događanja

http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/studiji/e-ucenje/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje je, sukladno Strategiji e-učenja Sveučilišta u Zagrebu, uspostavio i održava sveučilišni sustav za e-učenje. Sustav za e-učenje Merlin bazira se na softverskom rješenju Moodle koje je razrađeno i prilagođeno potrebama korisnika.

Sustav održavaju djelatnici Centra za e-učenje, a omogućuje ustanovama, nastavnicima i studentima pouzdanu platformu za e-učenje bez naknade. Sustav se kontinuirano razvija i prilagođava potrebama svojih korisnika. Veći dio aplikacije je na hrvatskom jeziku, a na prijevodu ostatka aplikacije još se radi.

Merlin je dostupan prvenstveno svima na Sveučilištu u Zagrebu, te ostalim ustanovama u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/merlin/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje Sveučilišnoga računskoga centra Srce djeluje kao središte za podršku ustanovama, nastavnicima i studentima pri uporabi tehnologija i alata e-učenja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/

Autor: webmaster FO
Kolegiji Fizičkog odsjeka u sustavu...

Popis kolegija Fizičkog odsjeka u sustavu Merlin dostupan je na poveznici

https://moodle.srce.hr/2019-2020/course/index.php?categoryid=65

Dostupno je 65 kolegija koji se izvode za studente Fizičkog i drugih odsjeka PMF-a.

Nekoliko kolegija dostupno je i preko sustava Loomen

Autor: webmaster FO

Sukladno odluci Sveučilišta svi nastavnici su dužni ispuniti svoju akademsku iskaznicu. 

Iskaznicu možete ispuniti na www.unizg.hr/akademska-iskaznica

Autor: webmaster FO

Poziv za pridruživanje u Europortfolio Hrvatska, regionalnu inicijativu europske Europortfolio mreže ePortfolio stručnjaka i praktičara

Autor: webmaster FO