e-učenje

Broj posjeta:
55726

    

Koordinator za e-učenje Fizičkog odsjeka: Doc.dr.sc. Dalibor Paar


Obavijesti

Upute SRCA o pravilnom korištenju tuđih i dijeljenju vlastitih obrazovnih sadržaja u e-kolegiju.

Javno dostupni obrazovni materijali u elektroničkom obliku mogu studentima olakšati usvajanje novih znanja i vještina u razdoblju kada im je nedostupno uobičajeno praćenje nastave u učionici ili kada žele proširiti svoje spoznaje. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo Poziv visokim učilištima na otvoreni pristup obrazovnim materijalima za studente, a u skladu s njima Srce je izradilo preporuke za nastavnike pod nazivom Moji materijali u otvorenom pristupu. Kroz navedene upute nastavnici mogu saznati kako na jednostavan način javno objaviti obrazovne materijale koje posjeduju i smatraju vrijednima dijeljenja.

Svi obrazovni materijali u otvorenom pristupu vezano uz sustav visokog obrazovanja prikupljat će se na web stranici Srca Otvoreni pristup i otvoreni obrazovni sadržaji, kako bi na jednom mjestu bili dostupni svima i mogli se koristiti dalje u provedbi nastave.

Kako bi proces objavljivanja obrazovnih materijala bio što jednostavniji, svoje materijale možete nam poslati preko ovog obrasca. U slučaju da su materijali već negdje objavljeni, tada nam preko ovog istog obrasca možete poslati poveznicu na objavljene materijale.

Autor: webmaster FO

Niz novih uputa i preporuka za odrzavanje nastave online koje su priredili kolege iz SRCA dostupne su na https://www.srce.unizg.hr/ceu

Preporuke za odrzavanje nastave online mogu biti od pomoci nastavnicima koji su tek zapoceli s koristenjem sustava Merlin i odrzavanjem nastave online. Dostupan je predlozak za izradu e-kolegija koji moze pomoci u oblikovanju e-kolegija.

Dostupan je materijal vezan uz sustav Merlin, upute za snimanje predavanja u programu MS Power Point, kao i upute za snimanje audio i video zapisa u sustavu Merlin.
 

Autor: Dalibor Paar
Kolegiji Fizičkog odsjeka u sustavu...

Popis kolegija Fizičkog odsjeka u sustavu Merlin dostupan je na poveznici

https://moodle.srce.hr/2019-2020/course/index.php?categoryid=65

Dostupno je 65 kolegija koji se izvode za studente Fizičkog i drugih odsjeka PMF-a.

Nekoliko kolegija dostupno je i preko sustava Loomen

Autor: webmaster FO

Going Online in a Hurry: What to Do and Where to Start

The coronavirus has colleges and universities swinging into action to move courses online. In the coming weeks, we’ll find out just how prepared (or not) academe is to do this on a large scale. Those of us in online teaching and educational technology have moved quickly to help, too, and it’s astonishing how many helpful resources have already been pulled together.

 

Autor: Dalibor Paar

Na naslovnici weba FO u stupcu s lijeve strane nalazi se link za pristup Merlinu u aktualnoj akademskoj godini.

Zbog preopterećenosti sustava preporučamo da aktivnosti koje nisu uživo definirate tijekom razdoblja manje opterećenosti (noću). 16.3.2020. odnosno par dana nakon toga očekujemo probleme u pristupu zbog opterećenja na koja sustavi nisu testirani.

 

Autor: webmaster FO
Novosti u akad. god. 2018./2019.
Autor: webmaster FO

U sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ova) za učenike i nastavnike STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

Autor: webmaster FO

Objavili smo novi poziv za suradnju na izradi i unapređenju e-kolegija u okviru usluge Projekti razvoja e-kolegija te Vas pozivamo da nam se javite sa svojim prijedlozima (www.srce.unizg.hr/projekti-eucenja).

Autor: webmaster FO

Svi djelatnici Sveučilišta trebaju otvoriti svoj Google Scholar profil  https://scholar.google.hr/

Upute su dostupne ovdje.

Autor: webmaster FO

Nastavnicima, istraživačima i znanstvenicima, sistem-inženjerima i svi drugi zaposlenicima ustanova iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, kao članovima akademske zajednice SRCE pruža niz usluga koje mogu koristiti u svom radu i cjeloživotnom obrazovanju. 

Pregled usluga dostupan je na web stranici SRCA.

Autor: webmaster FO

Dabar je ključna komponenta podatkovnog sloja nacionalne e-infrastrukture, sustav koji svim ustanovama i drugim dionicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje pouzdanih i interoperabilnih institucijskih repozitorija. Zajednicama istraživača omogućava uspostavu tematskih repozitorija i arhiva. Dostupni su sljedeći  repozitoriji:

ARA - centralni katalog i tražilica hrvatskih repozitorija i arhiva
HRČAK - portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenom i stručnim časopisima
DABAR - sustav digitalnih repozitorija za ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja
JKP - javne kolekcije podataka - pohrana različitih trajnih zbirki podataka od javnog interesa

Autor: webmaster FO

Digitalni akademski repozitorij (DAR) sadrži digitalne preslike najstarijih disertacija Sveučilišta u Zagrebu (od 1880. do 1952.) iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U DAR-u su dostupne i suvremene doktorske disertacije i znanstveni magistarski radovi hrvatskih sveučilišta koji su preuzeti s mreže ili su ih Knjižnici, radi pohrane i objave, dostavili autori. 

Autor: webmaster FO

Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Zanimljiva mogućnost portala je korištenje proxy servisa putem AAI@edu.hr korisničkog računa što omogućuje znanstvenicima pristup časopisima od kuće.

Autor: webmaster FO

Sveučilište u Zagrebu od 2008. godine raspisuje  jednom godišnje natječaj za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij za aktualnu akademsku godinu. 

Pozivaju se nastavnici da prijavljuju e-kolegije na natječaje.

O aktualnim natejčajima i nagradi

Autor: webmaster FO

Sveučilišni računski centar (Srce), kao koordinator usluge eduroam, i ove godine organizira Mjesec eduroama 2016. kako bismo nizom aktivnosti uslugu eduroam još više približili krajnjim korisnicima - studentima, nastavnicima i istraživačima.

http://www.eduroam.hr/eduroam-mjesec/

Autor: webmaster FO

Korištenje usluge Office 365 javnim visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima u Hrvatskoj omogućava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta temeljem Ugovora za najam korištenja Microsoftovih programskih proizvoda za javna visoka učilišta i javne znanstvene institute u Republici Hrvatskoj.

http://www.srce.unizg.hr/office365/

http://www.srce.unizg.hr/pressroom/besplatni-office-365-alati-za-visoka-ucilista-i-studente-u-rh/

Autor: webmaster FO

Uspostavom institucijskih repozitorija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj započela je pohrana i javna objava digitalnih inačica završnih i diplomskih radova. Rad pohranjen u institucijski repozitorij ustanove postaje i dijelom Nacionalnoga repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR).

ZIR predstavlja središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova koji su obranjeni na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Uspostavljen je u sklopu sustava Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra Srca.

U ovome trenutku u repozitorij je već uneseno više od 1.000 završnih radova.

https://zir.nsk.hr/

Autor: webmaster FO

U okviru međunarodnog projekta TALOE (Time to Assess Learning Outcomes in E-learning), Sveučilišni računski centar pokrenuo je seriju on-line predavanja (webinara)  naziva "Talks on E-assessment and Learning Outcomes" na temu ishoda učenja i metoda vrednovanja u e-učenju. 

Raspored webinara je dostupan na 

http://www.srce.unizg.hr/en/elc/international-relations/taloe-webinars/ 

Autor: webmaster FO

Prvi CARNetov masovni otvoreni online tečaj - Moodle MOOC - namijenjen je nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih i drugih obrazovnih i znanstvenih ustanova ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima u Republici Hrvatskoj i regiji koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u.

Autor: webmaster FO

Raspored tekućih programa Sveučilišta za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija stalno je dostupan na web stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: webmaster FO

Repozitorij PMF-a dostupan je na adresi

http://digre.pmf.unizg.hr/

U repozitorij možete samostalno unositi svoje i studentske radove.

Autor: webmaster FO

Svim djelatnicima Sveučilišta je putem AAI korisničkom računa dostupna usluga Moj oblak

http://mojoblak.srce.hr/

Usluga slično funkcionira poput Dropbox-a, a svakom korisniku je dostupno 100 GB prostora.

Autor: webmaster FO

E-učenje na Sveučilištu u Zagrebu

Strategija e-učenja
Nagrada za najbolji e-kolegij
Događanja

http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/studiji/e-ucenje/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje je, sukladno Strategiji e-učenja Sveučilišta u Zagrebu, uspostavio i održava sveučilišni sustav za e-učenje. Sustav za e-učenje Merlin bazira se na softverskom rješenju Moodle koje je razrađeno i prilagođeno potrebama korisnika.

Sustav održavaju djelatnici Centra za e-učenje, a omogućuje ustanovama, nastavnicima i studentima pouzdanu platformu za e-učenje bez naknade. Sustav se kontinuirano razvija i prilagođava potrebama svojih korisnika. Veći dio aplikacije je na hrvatskom jeziku, a na prijevodu ostatka aplikacije još se radi.

Merlin je dostupan prvenstveno svima na Sveučilištu u Zagrebu, te ostalim ustanovama u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/merlin/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje Sveučilišnoga računskoga centra Srce djeluje kao središte za podršku ustanovama, nastavnicima i studentima pri uporabi tehnologija i alata e-učenja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/

Autor: webmaster FO

Sukladno odluci Sveučilišta svi nastavnici su dužni ispuniti svoju akademsku iskaznicu. 

Iskaznicu možete ispuniti na www.unizg.hr/akademska-iskaznica

Autor: webmaster FO

Poziv za pridruživanje u Europortfolio Hrvatska, regionalnu inicijativu europske Europortfolio mreže ePortfolio stručnjaka i praktičara

Autor: webmaster FO