e-učenje

Broj posjeta:
41401

    

Koordinator za e-učenje Fizičkog odsjeka: Doc.dr.sc. Dalibor Paar


Obavijesti

Novosti u akad. god. 2018./2019.
Autor: webmaster FO

U sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ova) za učenike i nastavnike STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

Autor: webmaster FO

Objavili smo novi poziv za suradnju na izradi i unapređenju e-kolegija u okviru usluge Projekti razvoja e-kolegija te Vas pozivamo da nam se javite sa svojim prijedlozima (www.srce.unizg.hr/projekti-eucenja).

Autor: webmaster FO

Svi djelatnici Sveučilišta trebaju otvoriti svoj Google Scholar profil  https://scholar.google.hr/

Upute su dostupne ovdje.

Autor: webmaster FO

Nastavnicima, istraživačima i znanstvenicima, sistem-inženjerima i svi drugi zaposlenicima ustanova iz sustava visokog obrazovanja i znanosti, kao članovima akademske zajednice SRCE pruža niz usluga koje mogu koristiti u svom radu i cjeloživotnom obrazovanju. 

Pregled usluga dostupan je na web stranici SRCA.

Autor: webmaster FO

Dabar je ključna komponenta podatkovnog sloja nacionalne e-infrastrukture, sustav koji svim ustanovama i drugim dionicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja omogućava jednostavnu uspostavu i održavanje pouzdanih i interoperabilnih institucijskih repozitorija. Zajednicama istraživača omogućava uspostavu tematskih repozitorija i arhiva. Dostupni su sljedeći  repozitoriji:

ARA - centralni katalog i tražilica hrvatskih repozitorija i arhiva
HRČAK - portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenom i stručnim časopisima
DABAR - sustav digitalnih repozitorija za ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja
JKP - javne kolekcije podataka - pohrana različitih trajnih zbirki podataka od javnog interesa

Autor: webmaster FO

Digitalni akademski repozitorij (DAR) sadrži digitalne preslike najstarijih disertacija Sveučilišta u Zagrebu (od 1880. do 1952.) iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U DAR-u su dostupne i suvremene doktorske disertacije i znanstveni magistarski radovi hrvatskih sveučilišta koji su preuzeti s mreže ili su ih Knjižnici, radi pohrane i objave, dostavili autori. 

Autor: webmaster FO

Portal omogućuje pristup bazama podataka s nacionalnom licencom koje financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

Zanimljiva mogućnost portala je korištenje proxy servisa putem AAI@edu.hr korisničkog računa što omogućuje znanstvenicima pristup časopisima od kuće.

Autor: webmaster FO

Sveučilište u Zagrebu od 2008. godine raspisuje  jednom godišnje natječaj za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij za aktualnu akademsku godinu. 

Pozivaju se nastavnici da prijavljuju e-kolegije na natječaje.

O aktualnim natejčajima i nagradi

Autor: webmaster FO

Sveučilišni računski centar (Srce), kao koordinator usluge eduroam, i ove godine organizira Mjesec eduroama 2016. kako bismo nizom aktivnosti uslugu eduroam još više približili krajnjim korisnicima - studentima, nastavnicima i istraživačima.

http://www.eduroam.hr/eduroam-mjesec/

Autor: webmaster FO

Korištenje usluge Office 365 javnim visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima u Hrvatskoj omogućava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta temeljem Ugovora za najam korištenja Microsoftovih programskih proizvoda za javna visoka učilišta i javne znanstvene institute u Republici Hrvatskoj.

http://www.srce.unizg.hr/office365/

http://www.srce.unizg.hr/pressroom/besplatni-office-365-alati-za-visoka-ucilista-i-studente-u-rh/

Autor: webmaster FO

Uspostavom institucijskih repozitorija visokih učilišta u Republici Hrvatskoj započela je pohrana i javna objava digitalnih inačica završnih i diplomskih radova. Rad pohranjen u institucijski repozitorij ustanove postaje i dijelom Nacionalnoga repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR).

ZIR predstavlja središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova koji su obranjeni na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Uspostavljen je u sklopu sustava Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra Srca.

U ovome trenutku u repozitorij je već uneseno više od 1.000 završnih radova.

https://zir.nsk.hr/

Autor: webmaster FO

U okviru međunarodnog projekta TALOE (Time to Assess Learning Outcomes in E-learning), Sveučilišni računski centar pokrenuo je seriju on-line predavanja (webinara)  naziva "Talks on E-assessment and Learning Outcomes" na temu ishoda učenja i metoda vrednovanja u e-učenju. 

Raspored webinara je dostupan na 

http://www.srce.unizg.hr/en/elc/international-relations/taloe-webinars/ 

Autor: webmaster FO

Prvi CARNetov masovni otvoreni online tečaj - Moodle MOOC - namijenjen je nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih i drugih obrazovnih i znanstvenih ustanova ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima u Republici Hrvatskoj i regiji koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u.

Autor: webmaster FO

Raspored tekućih programa Sveučilišta za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija stalno je dostupan na web stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: webmaster FO

Repozitorij PMF-a dostupan je na adresi

http://digre.pmf.unizg.hr/

U repozitorij možete samostalno unositi svoje i studentske radove.

Autor: webmaster FO

Svim djelatnicima Sveučilišta je putem AAI korisničkom računa dostupna usluga Moj oblak

http://mojoblak.srce.hr/

Usluga slično funkcionira poput Dropbox-a, a svakom korisniku je dostupno 100 GB prostora.

Autor: webmaster FO

E-učenje na Sveučilištu u Zagrebu

Strategija e-učenja
Nagrada za najbolji e-kolegij
Događanja

http://www.unizg.hr/studiji-i-studiranje/studiji/e-ucenje/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje je, sukladno Strategiji e-učenja Sveučilišta u Zagrebu, uspostavio i održava sveučilišni sustav za e-učenje. Sustav za e-učenje Merlin bazira se na softverskom rješenju Moodle koje je razrađeno i prilagođeno potrebama korisnika.

Sustav održavaju djelatnici Centra za e-učenje, a omogućuje ustanovama, nastavnicima i studentima pouzdanu platformu za e-učenje bez naknade. Sustav se kontinuirano razvija i prilagođava potrebama svojih korisnika. Veći dio aplikacije je na hrvatskom jeziku, a na prijevodu ostatka aplikacije još se radi.

Merlin je dostupan prvenstveno svima na Sveučilištu u Zagrebu, te ostalim ustanovama u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/merlin/

Autor: webmaster FO

Centar za e-učenje Sveučilišnoga računskoga centra Srce djeluje kao središte za podršku ustanovama, nastavnicima i studentima pri uporabi tehnologija i alata e-učenja.

http://www.srce.unizg.hr/proizvodi-i-usluge/obrazovanje/centar-za-e-ucenje/

Autor: webmaster FO

Sukladno odluci Sveučilišta svi nastavnici su dužni ispuniti svoju akademsku iskaznicu. 

Iskaznicu možete ispuniti na www.unizg.hr/akademska-iskaznica

Autor: webmaster FO

Poziv za pridruživanje u Europortfolio Hrvatska, regionalnu inicijativu europske Europortfolio mreže ePortfolio stručnjaka i praktičara

Autor: webmaster FO