Repozitorij PMF-a

17. Tjedan mozga na PMF-u

REPOZITORIJ PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKOG FAKULTETA 


Institucijski repozitorij Prirodoslovno-matematičkog fakuleta DIGRE trenutno je u prijelazu na sustav DABAR (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji)

Privremeno će funkcionirati oba repozitorija:
- stari repozitorij - DIGRE dostupan je na poveznici http://digre.pmf.unizg.hr,
- novi repozitorij - DABAR dostupan je na poveznici https://repozitorij.pmf.unizg.hr.

DABAR - Repozitorij PMF-a


Za sada se u novi repozitorij unose: završni, diplomski i doktorski radovi, koji će također biti vidljivi u ZIR-u (Nacionalnom repozitoriju završnih i diplomskih radova), dok su u starom repozitoriju dostupni i znanstveni radovi djelatnika Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

DIGRE (Digitalni Repozitorij) Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je digitalna zbirka koja na jednom mjestu okuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstveno-istraživačkoj i intelektualnoj produkciji čiji su autori djelatnici ili studenti fakulteta.

 

Pohranjivanjem radova u digitalni repozitorij povećava se vidljivost i citiranost samih radova, doprinosi transparentnosti rada ustanove te se potiče i ubrzava dijeljenje informacija u znanstvenoj i akademskoj zajednici. 

 

U repozitorij se mogu pohraniti:

 • radovi objavljeni u časopisima
 • radovi objavljeni u zbornicima konferencija
 • monografije
 • razni izvještaji
 • prezentacije
 • posteri prezentirani na konferencijama,
 • ocjenski radovi (diplomski, magistarski i doktorski radovi),
 • nastavni materijali
 • audio-video materijali i dr.

 

Radovi u repozitoriju opremljeni su standardiziranim bibliografskim opisima koje je moguće isporučiti u različitim formatima i koristiti za druge namjene.

Ocjenski radovi u repozitoriju daju uvid u prethodno obrađivane teme i način izrade istih, a neki od njih su zbog svoje kvalitete i važan izvor informacija. Unatoč povećanoj dostupnosti, plagiranje u ocjenskim radnjama postaje sve teže jer se plagijati jednostavno otkrivaju!

Pretraživanje je omogućeno prema: autoru, naslovu, području, mentor, godini, naslovu časopisa i dr. Pretraživ je i cjeloviti tekst pohranjenih dokumenata (PDF-ova) što omogućuje kvalitetnije pretraživanje znanstvene literature.

 

Unos / pohranjivanje radova u repozitorij:

Ocjenske radove pohranjuju knjižničari dok se radovi nastali znanstveno-istraživačkim radom mogu predati Knjižnici za unos ili ih mogu pohranjivati autori.

Ukoliko želite sami pohraniti svoj rad u ovome repozitoriju javite nam se na adresu digre@phy.hr kako bismo omogućili unos nakon čega možete započeti s upisivanjem bibliografskih podataka o zapisu kojeg želite pohraniti, kao i dodati datoteku s cjelovitim tekstom.

 

Zapisi koji se pohrane u repozitorij mogu biti vidljivi u skladu s autorskim pravima:

 • svima - u otvorenom pristupu javno dostupni na webu,
 • samo registriranim korisnicima (korisnicima koji imaju PMF-ov AAIEduHR identitet) ili
 • samo administratorima sustava.

Knjižnica pruža podršku pri unosu, savjetuje u pitanjima autorskih prava i verzija dokumenata i kontrolira kvalitetu bibliografskih podataka, ali ne odgovara za sadržaj pohranjenih dokumenata.

Za sve informacije vezane uz korištenje repozitorija možete se javiti na adresu digre@phy.hr.