POVEZNICE

elektronički izvori

OPEN ACCESS

Pozivamo članove Fizičkog odsjeka da dostave na e-mail kratki sažetak (MS Word ili plain text) s bar jednom slikom i opisom te referencama rada koji žele prezentirati.

Odlukom Vijeća PMF-a od 24.2.2017. afilijacije FO pišu se:  Department of Physics, Faculty of Science, University of Zagreb, Bijenička c. 32, 10000 Zagreb, Croatia


U novom broju časopisa Physical Review B – Letters članovi Fizičkog odsjeka Zoran Rukelj, Mario Novak te Neven Ž. Barišić objavili su rad pod nazivom „Evidence for three-dimensional Dirac conical bands in TlBiSSe by optical and magneto-optical spectroscopy“ u suradnji s grupom Ane Akrap sa Sveučilišta u Fribourgu (koja će nam se uskoro pridružiti u Zagrebu kao redova profesorica na Fizičkom odsjeku) te Milanom Orlitom s LNCMI-EMFL iz Grenobla.  

Rad se bavi 3D Diracovim polumetalom TlBiSSe, materijal koji možemo  promatrati kao trodimanzionalni analogon grafenu, a pokazuje da se dopiranjem može stvoriti gotovo pa idealan  materijal za proučavanje relativističkih efekata u čvrstim tvarima. Rad je istaknut kao  Editors' Suggestion te je kratak osvrt na rad izašao u Physics SYNOPSIS pod naslovom „A Textbook Dirac Semimetal“.  


 

Linkovi:
https://journals.aps.org/prb/abstract/10.1103/PhysRevB.107.L241101
https://physics.aps.org/articles/v16/s81
 

Autor: Dalibor Paar
Popis obavijesti