Fizički odsjek

17. Tjedan mozga na PMF-u

ISVU nastavnički portal   ISVU studomat

On-line rezervacije predavaonica

RASPORED NASTAVE PO PREDAVAONICAMA

FIZIKA DANAS

DAN OTVORENIH VRATA FIZIČKOG ODSJEKA

7. 4. 2017.


 


BROŠURA PMF-a

 

Adresa

PMF - Fizički odsjek

Bijenička c. 32

HR-10 000 Zagreb

 

 

 

 

 


Broj posjeta:
835207

Obavijesti

U sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg s partnerima provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, dovršena je izrada svih modula digitalnih obrazovnih sadržaja (DOS-ova) za učenike i nastavnike STEM predmeta (kemija, biologija, fizika i matematika) u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola.

Autor: webmaster FO

Science mourns Stephen Hawking’s death.
Physicist and icon of science dies aged 76. 
nature.com

Autor: webmaster FO

U ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine u 11h u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Strossmayerov trg 14, Zagreb održat će se predstavljanje dokumenta NuPECC dugoročni plan 2017 - Perspektive subatomske fizike.

Autor: Tamara Nikšić

International Summer School in Philosophy of Physics

The Chimera of Entropy

Split, 16-21 July 2018

Call for Applications 2018

Autor: webmaster FO

Professor Sir Michael Berry

H H Wills Physics Laboratory, University of Bristol, UK

Nature's optics and our understanding of light

Venue: Department of Physics Faculty of Science, room F08. Time:  15.15

Sir Berry will give two talks at the Department of Physics Faculty of Science. First a colloquium for a general physics audience on Wednesday March 21st, and next a theoretical physics talk on Thursday March 22nd.

Autor: webmaster FO
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Pravo natjecanja za Rektorovu nagradu imaju svi studenti preddiplomskih, diplomskih te integriranih preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Rok za prijavu: 4. svibnja 2018. 

Tekst natječaja i obrazac za prijavu

Upute za studente PMF-a

Autor: webmaster FO

Rok: 19. ožujka 2018. 
Prijava se obavlja elektroničkim putem upisivanjem podataka u aplikaciju na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr/stipendije

Autor: webmaster FO

Objavili smo novi poziv za suradnju na izradi i unapređenju e-kolegija u okviru usluge Projekti razvoja e-kolegija te Vas pozivamo da nam se javite sa svojim prijedlozima (www.srce.unizg.hr/projekti-eucenja).

Autor: webmaster FO
Fizički odsjek ima novog profesora...

Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš s Fizičkog odsjeka izabran je za profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: Dalibor Paar

Uspješno je završena ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je Prirodoslovno-matematički fakultet osvojio priznanje za najbolje sveobuhvatno predstavljanje. Za ovaj uspjeh zaslužni su studenti i djelatnici – od znanstveno-nastavnog osoblja do organizacijske podrške – svih sedam odsjeka PMF-a: fizike, matematike, kemije, biologije, geofizike, geologije i geografije.

Autor: Petar Žugec

Na PMF-u je 25.10.2017. održan u suorganizaciji Fizičkog odsjeka "Naked Scientists Live Show in Zagreb". Znanstveni spektakl je održao Dr. Chris Smith znanstvenik, medicinski konzultant i radijski voditelj za BBC, čija emisija "The Naked Scientist" , pokušava približiti uzbudljiva i revolucionarna znanstvena istraživanja široj javnosti.  Uz Chrisa, australska znanstvenica Jacinta Delhaize s Fizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu odvela je posjetitelje u virtualnu šetnju svemirom.

Video zapis događanja

Lana Ceraj: Gold-digging Astrophysicists

Autor: webmaster FO
Profesor Nils Paar dobitnik državne...

S velikim zadovoljstvom primili smo vijest da je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio Odluku o dodjeli državne nagrade za znanost za 2016. godinu prof. dr. sc. Nilsu Paaru s Fizičkog odsjeka.
ČESTITAMO!

Autor: webmaster FO

Vodeći računa o budućim potrebama struke, Fizički odsjek svake godine namjerava zaposliti određeni broj mladih istraživača koji bi se uključili u znanstveni rad u okviru izrade doktorske disertacije i nastavni rad na studiju Fizike.

Autor: webmaster FO

Dana 5. listopada 2017. godine u 11:15 sati u prostorijama Vlade Republike Hrvatske dekanica PMF-a Prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija potpisala je ugovor o financiranju projekta "Provedba vrhunskih istraživanja u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti (ZCI) za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri". Projekt je finaciran iz Europskih strukturnih fondova, u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. a vrijednost projekta je 37 milijuna kuna. Uz Fizički odsjek PMF-a, te Matematički odsjek PMF-a na projektu sudjeluje i niz partnerskih institucija iz Republike Hrvatske iz Zagreba, Rijeke i Splita.

Voditelji Znanstvenog centra izvrsnosti za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri su Prof.dr.sc. Hrvoje Buljan i Prof.dr.sc. Pavle Pandžić sa PMF-a. Čestitamo svim ljudima involviranim u ZCI i pripremu projektnog prijedloga te partnerskim institucijama

Autor: webmaster FO
Nobelova nagrada za fiziku 2017.

Nobelovu nagradu za fiziku 2017. dobili su Rainer Weiss (MIT), Barry C. Barish i Kip S Thorne (Caltech). za razvoj LIGO detektora i opažanje gravitacijskih valova. Gravitacijske valove teorijski je prije oko 100 godina predvidio Albert Einstein, a eksperimentalno su opaženi 2015. godine. Radi se o ekstremno slabom signalu  sudara dvije crne rupe, koji je do Zemlje putovao 1,3 milijarde godina.

Više informacija
 

Autor: webmaster FO

10. znanstveni sastanak Hrvatskoga fizikalnog društva održan je od 11. do 13. listopada 2017. godine u Baški na Krku.

Autor: webmaster FO
Iz medija
Autor: webmaster FO

RASPORED SJEDNICA VIJEĆA FIZIČKOG ODSJEKA 

u akad. god. 2017./2018. dostupan je u rubrici O nama / Raspored sjednica Vijeća

Tamo su dostupni i termini sjednica Senata, Vijeća prirodoslovnog područja, Fakultetskog vijeća i Fakultetskog kolegija u 2017./2018.

Autor: webmaster FO

Studenti Fizičkog odsjeka Petar Perković, Matej Pavlović i Domjan Barić pobjednici su međunarodnog natjecanja u strojnom učenju koje se održalo u Zurichu, u organizaciji međunarodne studentske udruge EESTEC.

 

Autor: webmaster FO

U povodu objave znanstvenih otkrića u posebnom izdanju časopisa Astronomy & Astrophysics journal, Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 13. lipnja 2017. organizirao je događanje na kojem su predstavljeni rezultati projekta VLA-COSMOS na 3 GHz. Međunarodni tim astronoma, predvođen istraživačima Sveučilišta u Zagrebu, proveo je u sklopu projekta VLA-COSMOS na 3 GHz (VLA-COSMOS 3 GHz Large Project), pregled neba na valnim duljinama u radio području. Time su dobiveni najnapredniji podaci pomoću kojih se proučavaju životni ciklusi galaksija u proteklih 13 milijardi godina kozmičke povijesti.

Autor: webmaster FO

Dr. sc. Ivica Friščić, koji je na poslijedoktorskom usavršavanja na MIT-u, jedan je od dobitnika nagrade Infinite Kilometer za 2017. godinu. Nagrada se  dodjeljuje  poslijedoktorandima  i istraživačkom osoblju MIT-a u okviru programa The School of Science Staff Excellence Awards za iznad prosječne rezultate i doprinose u istraživanjima. 
 

Autor: webmaster FO
Tena Dubček s Fizičkog odsjeka...

U večernjim satima 5.4.2017. godine u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma, dodijeljene su stipendije programa "Za žene u znanosti" u orhganizaciji tvrtke "L'Oreal ADRIA" i Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Jedna od četiri dobitnice je asistentica PMF-a, sa Fizičkog odsjeka PMF-a, za svoj rad na temi sintetičkog magnetizma u ultrahladnim atomskim sustavima i fotoničkim sustavima. Čestitamo svim laureatkinjama a posebice PMF-ovoj.

Autor: webmaster FO

Marija Vučković, mag.phys s Fizičkog odsjeka dobitnica je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2016. godinu. Nagrađena je za rad za rad „Unconventional charge order in a co-doped high – Tc superconductor“,  područje prirodnih znanosti, polje fizika.

Autor: webmaster FO

Odlukom Vijeća PMF-a od 24.2.2017. afilijacije FO pišu se:

Department of Physics, Faculty of Science, University of Zagreb, Bijenička c. 32, 10000 Zagreb, Croatia

Autor: webmaster FO

S velikim zadovoljstvom primili smo vijest da je Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora donio Odluku o podjeli državnih nagrada za znanost za 2015. godinu dvojici znanstvenika s Fizičkog odsjeka:
Prof.dr.sc. Marijan Šunjić dobitnik je državne nagrade za životno djelo.
Prof.dr.sc. Nenad Pavin dobitnik je godišnje nagrade za znanost zajedno s dr.sc. Ivom Tolić s IRB-a.

Srdačne čestitke dobitnicima!
Više o nagradi i svim dobitnicima

Autor: webmaster FO

Neven Barišić, fizičar čvrstog stanja, znanstvenik povratnik koji je zaposlen na PMF-u, dobio je ERC Consolidator Grant pomoću kojega će intenzivirati svoja istraživanja visokotemperaturnih supravodiča.

Autor: webmaster FO

Vodeći računa o budućim potrebama struke, Fizički odsjek svake godine namjerava zaposliti određeni broj mladih istraživača koji bi se uključili u znanstveni rad u okviru izrade doktorske disertacije i nastavni rad na studiju Fizike.

Autor: webmaster FO

Obavijesti o natječajima za studente dostupne su rubrici Studenti.

Autor: webmaster FO
Probni pristupi časopisima i knjigama

Pristup na EBSCO Academic e-books collection  do 30.6.2017. (popis dostupnih knjiga).
Probni pristup na časopise Oxford University Press otvoren je do 4.12.2016.
Pristup na bazu Dissertations & Theses Global izdavača ProQuest do 30.6.2017.
Pristup na časopise Institute of Physics (IOP) do kraja 2016.
Pristup na Springerove časopise (1997.-2016.)  
Pristup na Springerove e-knjige na engleskom iz 2015.
Pristup na časopise Taylor and Francisa otvoren je do kraja 2016.
Probni pristup bazi znanstvenih radova JSTOR.
Probni pristup na JSTOR postat ce stalan kada ugovor bude potpisan.
Pristup na časopise Wiley-a otvoren je do kraja 2016.
Pristup na InfoSci-Databases, platformu izdavača IGI Global otvoren je do kraja 2016. a dostupne su slijedeće baze: InfoSci-Journals, InfoSci-Books i InfoSci-Videos.

Autor: Gordana Stubičan Ladešić

U izdanju Školske knjige objavljen je novi sveučilišni udžbenik: Izabrani problemi iz Opće fizike - Zbirka 33 riješenih zadataka autora Petra Žugeca s Fizičkog odsjeka PMF-a.

Autor: Petar Žugec

Studenti upisani na dodiplomske studije  do zaključno akad.god. 2004./2005. imaju pravo dovršiti studij  prema programu i uvjetima prilikom upisa u prvu godinu studija, najkasnije do 30. rujna 2019. godine. Odluka vijeća...

Autor: webmaster FO

Profesorica Vernesa Smolčić, voditeljica prestižnog ERC projekta (u Hrvatskoj popularno zvanog znanstveni oskar) sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, i njena postdoktorandica Dr. Jacinta Delhaize, sudjeluju u događaju Women in STEM koji 17. studenog 2016. organizira Australska ambasada pri RH, a otvara ga predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Čestitramo kolegicama Smolčić i Delhaize na izvrsnoj promociji žena u znanosti, a posebice žena u znanosti na PMF-u.

Autor: webmaster FO
Fizički odsjek na YouTube
Autor: webmaster FO

Prirodoslovno-matematički fakultet postao je u okviru Srednjeeuropskog čvora punopravni član međunarodne ICAM mreže (Institute for Complex Adaptive Matter).

Autor: webmaster FO
Budućnost STEM područja u kontekstu...

Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je 1.3.2016. Okrugli stol "Budućnost STEM područja u kontekstu cjelovite kurikularne reforme".

Cilj okruglog stola bio je potaknuti stručnu javnost STEM područja na što aktivnije sudjelovanje u raspravi o predloženoj kurikularnoj reformi. Iako je reforma u dosadašnjoj raspravi predstavljana pretežno s aspekta rasterećivanja učenika, osuvremenjivanja programa i povećanja autonomije nastavnika, dokumenti sadržavaju prijedloge bitnih organizacijskih promjena u školstvu koje mogu imati dalekosežne posljedice pa ih treba temeljito raspraviti i analizirati.

Snimka rasprave dostupna je na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=DT7xXxzXfoU

Pitanja voditelju ERS-a (podloga za raspravu): PDF

Prezentacije:

  • doc. dr. sc. Matko Glunčić: PDF
  • prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš: PDF
  • dr. sc. Maja Planinić, v. pred.: PDF
Autor: Tamara Nikšić
Projekt CeNIKS na indikativnoj listi...

Projekt Fizičkog odsjeka PMF-a CeNIKS, postavljen je na novu indikativnu listu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Time je ovaj projekt prešao prvu stepenicu u ostvarenju financiranja preko sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Više informacija o projektu može se naći na stranicama CeNIKS-a.

Autor: Mihael Srđan Grbić

ŠTO JE "DOUBLE MASTER IN PHYSICS"?

Sveučilište u Orléansu i Sveučilište u Zagrebu otvaraju svojim studentima istraživačkih smjerova fizike mogućnost simultanog stjecanja dvije diplome:

● diplome iz područja Energije i materijala na Sveučilištu u Orléansu i

● diplome magistra fizike na istraživačkom smjeru Fizičkog odsjeka, PMF/SuZ.

Za program "Double master" mogu se prijaviti studenti zadnje godine istraživačkog studija fizike na oba sveučilišta (2. godine diplomskog studija fizike Sveučilišta u Orléansu i 5. godine istraživačkog studija fizike na Fizičkom odsjeku).

Autor: webmaster FO
Autor: webmaster FO

_______________________ 

Webmaster - kontakt e-mail


Događaji

PMF - Znanost - nova postignuća i druge obavijesti

U radu, koji je objavljen u časopisu Physical Review A kao "Rapid Communication", Tena Dubček, Bruno Klajn, Robert Pezer, Hrvoje Buljan i Dario Jukić ukazali su da, za plin anyona, raspodjela impulsa nije primjerena observabla, te kao rješenje predložili mjerenje vremena proleta (tzv. "time-of-flight"). [ ... ]
Radom koji je objavljen u Human Brain Mapping-u, uglednom časopisu iz područja neuro-oslikavanja, Sanja Josef Golubić, poslijedoktorandica Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je pronalazak individualnog, binarnog biomarkera za Alzheimerovu bolest (AB). [ ... ]
U časopisu Science Advances, profesor Hrvoje Buljan je u suradnji s grupom Marina Soljačića objavio rad naslovljen Topologically enabled optical nanomotors. U radu je pokazano kako posebno skrojene mikro/nanočestice načinjene od dielektrika, a presvuče sa tankim slojem vodiča, to jest takozvane Janus čestice, mogu poslužiti kao optički motori kojima se upravlja sa laserskom svjetlošću. Rad je dio aktivnosti znanstvenog centra izvrsnosti QuantiXLie. [ ... ]
U nedavno objavljenom radu Experimental and Theoretical Investigation of the Anti-Ferromagnetic Coupling of Cr(III) Ions through Diamagnetic −O−Nb(V)−O− Bridges u časopisu Inorganic Chemistry sudjelovali su Damir Pajić, Filip Torić i Vito Despoja s Fizičkog odsjeka PMF-a. Sintezu novog spoja obavile su Marijana Jurić i Lidija Androš Dubraja s Instituta Ruđer Bošković, a u suradnji su bili uključeni i znanstvenici iz Slovenije, SAD-a i Francuske. Različitim eksperimentalnim i teorijskim pristupima objasnilo se sprezanje elektronskih spinova iona kroma(III) u novom kompleksnom spoju te se pokazalo jako dobro slaganje teorijskih rezultata s eksperimentalnima.  [ ... ]
Rad Spin-orbit coupling rule in bound fermion systems objavljen prošle godine kroz suradnju akademika Darija Vretenara s grupom francuskih istraživača uvršten je na treće mjesto liste najboljih radova (Highlights of 2016) koji su izašli u 2016. godini u časopisu Journal of Physics G (kategorija nuklearna fizika). [ ... ]
Filip Erhardt, Mirko Planinić, Nikola Poljak, Goran Simatović i Antonija Utrobičić s Fizičkog odsjeka PMF-a, kao članovi ALICE kolaboracije na CERN-u, objavili su rad u časopisu Nature Physics u kojem se izučava jedan od potpisa kvarkovsko-gluonske plazme u sudarima u kojima se ne očekuje stvaranje tog stanja materije. [ ... ]
U časopisu Science Advances, profesor Hrvoje Buljan je u suradnji s grupom Marina Soljačića objavio rad naslovljen Splashing transients of 2D plasmons launched by swift electrons. U radu se analizira kako brzi elektron pobuđuje plazmon u grafenu kada naleti na taj dvodimenzionalni materijal. Rad je dio aktivnosti znanstvenog centra izvrsnosti QuantiXLie. [ ... ]
Članovi Fizičkog odsjeka Ivica Friščić, koji je trenutno na poslijedoktorskom usavršavanju na MIT-u i Damir Bosnar objavili su u okviru A1 kolaboracije rezultate mjerenja udarnog presjeka elektroprodukcije nabijenog piona na protonu blizu praga reakcije u časopisu Physics Letters B. [ ... ]
U suradnji fizičara iz Švicarske, Francuske, Japana i SAD, gdje se teorijski i eksperimentalno proučavalo magnetska svojstva Sr2CuTeO6, sudjelovao je i Damir Pajić s Fizičkog odsjeka PMF-a, a rad je nedavno objavljen u časopisu Physical Review Letters. Naprednijim teorijskim računima objasnilo se rezultate mjerenja neutronskih raspršenja i statičke magnetizacije te je utvrđeno da istraživani spoj predstavlja gotovo idealnu realizaciju kvadratnog Heisenbergova antiferomagneta. [ ... ]

Poveznice

Sveučilište u Zagrebu